Hlavní obsah

Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Novinky, Lubomír Popovič

Houbový kuba je voňavá staročeská vánoční pochoutka, která se tradičně podává jako polední bezmasé jídlo na Štědrý den. Naše babičky kubu jedly ale často po celou zimu, zvlášť když měly nasušeno velké množství hub. Jídlo možná znáte i pod názvem černý kuba – to kvůli tmavé barvě hub. Na jihu Čech se používal hlavně stroček trubkovitý, na Šumavě zase třeba modrák.

Foto: Profimedia.cz

Houbový neboli černý kuba je tradiční staročeské jídlo, které dříve vonělo snad na každém štědrovečerním stole.

Článek

Co kraj, to jiný kuba

Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené (ty se před použitím povaří), nebo čerstvé. Tato směs se dochutí zpravidla ještě cibulí, česnekem, kmínem a majoránkou, bohatě omastí sádlem a nakonec se většinou ještě zapeče v troubě.

Protože šlo o typické zimní jídlo, podávalo se k němu často kvašené zelí, které si dříve (hlavně na venkově) snad každá domácnost nakládala vlastní. V takové kombinaci máte na talíři jak kousek tradice, tak i vydatnou vitamínovou bombu.

Tradiční houbový kuba - recept

INGREDIENCE 4-6 porcí
1/2 hrnku sušených hub (před použitím na 30 minut namočených ve vodě)
1 hrnek krup
2 lžíce roztaveného másla
1 a 1/2 hrnku vývaru či vody
2 cibule
5 stroužků česneku
1 lžička kmínu
sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  1. Kroupy propláchněte ve vodě.
  2. V hrnci na sádle orestujte cibuli, přidejte uvařené kroupy a směs osolte a osmahněte do zlatova. Poté ji zalejte vývarem či vodou a vařte do změknutí krup.
  3. V další fázi se na sádlem vymazaný pekáč dají kroupy s cibulí smíchané se sušenými houbami, které jste předtím 15 minut povařili (vývar z hub můžete použít při vaření krup).
  4. Může se přidat i nadrcený česnek, majoránka, pepř a kmín.
  5. Dejte směs zapéct do trouby a po dvaceti minutách je kuba hotový.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Houbový kuba s uzeným masem a kysaným zelím

INGREDIENCE
hrst sušených či čerstvých hub2 cibule
hrnek krup2 stroužky česneku
400 g kysaného zelí1 lžička drceného kmínu
100 g uzeného masa1 lžička majoránky
1 lžíce oleje nebo sádlašpetka soli a pepře

POSTUP:

  1. Kroupy namočte minimálně na 1 až 2 hodiny ve vodě.
  2. Potom je propláchněte a v mírně osolené vodě uvařte doměkka.
  3. Mezitím si připravte ostatní suroviny: v kastrolku na sádle či oleji opečte uzené maso a cibuli, přidejte houby (sušené je nutné před použitím 15 minut povařit nebo nechat 30 minut namočené ve vodě), česnek, sůl, pepř, kmín i majoránku.
  4. Do této voňavé směsi pak vmíchejte kroupy, dle potřeby přidejte ještě pepř a sůl. Kysané zelí můžete vmíchat rovnou do kuby, nebo podávat jako přílohu na talíři.

Recept na kytičky plněné čokoládovým krémem podle zpěvačky Kamily Nývltové

Vánoce

Vánoční kuba jinak: z bulguru, rýže nebo brambor

Bulgur je předvařená celozrnná pšenice bohatá na vitamíny, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. Pokud jím nahradíte kroupy v kubovi, nic tím nezkazíte – naopak, ochutnáte zajímavou variantu této tradiční pochoutky.

Místo krup můžete použít i brambory, kuskus, jáhly nebo rýži, nebojte se experimentovat ani u klasických pokrmů: fantazie vám při vaření zajistí poctivou porci radosti.

Upečte si staročeské podvodnice s cukrářem a kadeřníkem Janem Jirkou

Vánoce
Související témata:

Související články

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Zavřené školy, home office, karanténa to všechno nás donutilo změnit stravovací návyky a mnohem více se otáčet i v kuchyni. Některé ženy tak začaly trávit...

Zdravé slané fit svačinky od Ivky Sarauerové

Ne všichni z nás mají v současné době dostatek času na přípravu nutričně vyvážených svačin, ale i obědů, a tak vítají každou inspiraci, která by jim v tomto...

Výběr článků

Načítám