Článek
Co kraj, to jiný kuba
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené (ty se před použitím povaří), nebo čerstvé. Tato směs se dochutí zpravidla ještě cibulí, česnekem, kmínem a majoránkou, bohatě omastí sádlem a nakonec se většinou ještě zapeče v troubě.
Protože šlo o typické zimní jídlo, podávalo se k němu často kvašené zelí, které si dříve (hlavně na venkově) snad každá domácnost nakládala vlastní. V takové kombinaci máte na talíři jak kousek tradice, tak i vydatnou vitamínovou bombu.
Tradiční houbový kuba - recept
INGREDIENCE 4-6 porcí |
---|
1/2 hrnku sušených hub (před použitím na 30 minut namočených ve vodě) |
1 hrnek krup |
2 lžíce roztaveného másla |
1 a 1/2 hrnku vývaru či vody |
2 cibule |
5 stroužků česneku |
1 lžička kmínu |
sůl a pepř na dochucení |
POSTUP:
- Kroupy propláchněte ve vodě.
- V hrnci na sádle orestujte cibuli, přidejte uvařené kroupy a směs osolte a osmahněte do zlatova. Poté ji zalejte vývarem či vodou a vařte do změknutí krup.
- V další fázi se na sádlem vymazaný pekáč dají kroupy s cibulí smíchané se sušenými houbami, které jste předtím 15 minut povařili (vývar z hub můžete použít při vaření krup).
- Může se přidat i nadrcený česnek, majoránka, pepř a kmín.
- Dejte směs zapéct do trouby a po dvaceti minutách je kuba hotový.
Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru
Houbový kuba s uzeným masem a kysaným zelím
INGREDIENCE | |
---|---|
hrst sušených či čerstvých hub | 2 cibule |
hrnek krup | 2 stroužky česneku |
400 g kysaného zelí | 1 lžička drceného kmínu |
100 g uzeného masa | 1 lžička majoránky |
1 lžíce oleje nebo sádla | špetka soli a pepře |
POSTUP:
- Kroupy namočte minimálně na 1 až 2 hodiny ve vodě.
- Potom je propláchněte a v mírně osolené vodě uvařte doměkka.
- Mezitím si připravte ostatní suroviny: v kastrolku na sádle či oleji opečte uzené maso a cibuli, přidejte houby (sušené je nutné před použitím 15 minut povařit nebo nechat 30 minut namočené ve vodě), česnek, sůl, pepř, kmín i majoránku.
- Do této voňavé směsi pak vmíchejte kroupy, dle potřeby přidejte ještě pepř a sůl. Kysané zelí můžete vmíchat rovnou do kuby, nebo podávat jako přílohu na talíři.
Recept na kytičky plněné čokoládovým krémem podle zpěvačky Kamily Nývltové
Vánoční kuba jinak: z bulguru, rýže nebo brambor
Bulgur je předvařená celozrnná pšenice bohatá na vitamíny, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. Pokud jím nahradíte kroupy v kubovi, nic tím nezkazíte – naopak, ochutnáte zajímavou variantu této tradiční pochoutky.
Místo krup můžete použít i brambory, kuskus, jáhly nebo rýži, nebojte se experimentovat ani u klasických pokrmů: fantazie vám při vaření zajistí poctivou porci radosti.